Hva er et plott?

Hva er et plott?


Et plott kan kort beskrives som skjelettet i historien. Det kan også kalles for strukturen eller planen. Og hvem elsker ikke en god plan? De fleste plott handler om en hovedperson, protagonisten, som vil nå et mål, men som blir forhindret i dette av noe eller noen. Dette gir historien en rekke opp- og nedturer. Handlingen driver fortellingen fremover – her er det viktig at motsetningene er klare, og at aktørenes motiver virker sannsynlige.

Plotting handler om å planlegge hva som skal skje med hvem, hvorfor det skjer, hvordan det skjer og når det foregår.

Her er noen enkle regler for plott-skriving:

  • Start med en disposisjon som viser hva hovedpersonene ønsker seg, hva som hindrer dem, og hvordan de til slutt lykkes. Skriv deretter historien ut på to-tre sider.
  • Bygg ut plottet ved å beskrive personene nærmere. La det være tydelig hvordan de blir påvirket av det som skjer og hvordan det forandrer dem – dette skaper karakterer leseren kan tro på og føle noe for.
  • Finn gode settinger for historien din, og bruk tid på miljøskildringene. Det er de om forteller oss både når og hvor handlingen finner sted. Dessuten kan de si noe om karakterenes bakgrunn, og dermed gjøre det lettere å forstå dem.
  • Ha gjerne et eller flere biplott og bipersoner med egne konflikter, drømmer og mål, men som samtidig forteller og utdyper hovedhistorien. Flett de parallelle historiene naturlig i hverandre.
  • Handlingen drives fremover gjennom sekvenser av små berg- og dalbaner. Når det nærmer seg slutten oppstår den siste og avgjørende krisen som tvinger frem den ytterste innsatsen til hovedpersonen.
  • Slutten bør være god, og gjerne overraskende. Sørg for ikke å ha løse ender, og la hovedpersonen løse konfliktene sine selv. «Og så døde Voldemort i et jordskjelv», er lite tilfredsstillende for en leser som har brukt tid på å involvere seg i det du skriver om.